Blogi

Rajattomia ajatuksia -blogi

Oppilaitosten otettava merkittävämpi rooli yritysten osaamisen ylläpidossa

Kun suurten teollisuusyritysten työpaikat katoavat nopeassa tahdissa, ovat PK- ja erityisesti mikroyritykset monelle alueelle elintärkeitä. Niiden kilpailukyvyn säilyminen on avainasemassa alueen hyvinvoinnin kehittämisessä. Kansainvälisen kilpailukyvyn avain on osaamisessa ja sen tehokkaassa soveltamisessa.  Osaamista on jatkuvasti kehitettävä, kaikki osaaminen on hyödynnettävä tehokkaasti ja osaamisia on yhdistettävä ketterästi, jotta syntyy jatkuvasti uusia tuotteita ja palveluja ja entiset säilyvät kilpailukykyisinä. Kaikki tämä pitää tapahtua jatkossa yhä nopeammin, jotta uudet markkinatilanteet ja mahdollisuudet voidaan hyödyntää ketterämmin kuin isot kilpailijat.  Pienillä yrityksillä on vain harvoin omaa asiantuntijuutta osaamisen kehittämiseen tai edes henkilöstöstä huolehtimiseen.

Kilpailusta yhteistyöhön ja verkostoihin

Haasteita riittää meidän kasvavalle pk- ja mikroyritysjoukolle. Ei kannata jatkossa miettiä kilpailua naapuriyrityksen kanssa, vaan keskittyä yhdistämään voimat ja hyödyntämään kaikki mahdollinen osaaminen ja oivaltaminen. Kilpailua käydään Aasian ja Intian valtavien osaamisresurssien kanssa. Uusia insinöörejä valmistuu esimerkiksi Kiinassa vuosittain puoli miljoonaan ja tohtoreitakin reilut 10 000.  Intiasta löytyy enemmän huippuälykkäiksi testattuja nuoria kuin USAssa on ihmisiä.

Alueelliset yritysverkostot, joissa yritykset aidosti tähtäävät yhteiseen tavoitteeseen ja jakavat ja hyödyntävät jokaisen osaamisen ja oppivat toisiltaan, ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpiä – vaikka verkostot ovatkin haasteellisia johdettavia. Kaikkien ei tarvitse osata kaikkea, vaan pienikin verkoston jäsen voi olla hyvä jossakin. Kokonaisuuden kilpailukyky ratkaisee pärjäämisen. Osaamista jakamalla ja yhdistämällä ja osaajia ristiin hyödyntämällä voidaan yhdessä löytää uusia ratkaisuja asiakkaiden tarpeisiin. Meidän on voitettava oppimisessa, oivaltamisessa ja ketteryydessä isojen organisaatioiden määrällinen osaaminen.

Oppilaitokset alueellisen osaamisen kehittämisen moottoreiksi

Osaamisverkostot tai osaamispohjainen yhteistyö ei synny itsestään eikä toimi ilman koordinointia.  Pk- ja mikroyritykset tarvitsevat apua ja tukea osaamisensa ylläpitämisessä ja osaamisyhteistyössä. Oppilaitoksilla,  yliopistoilla ja erityisesti ammattikorkeakouluilla on luonteinen rooli alueen yritysverkostojen muodostamisessa, yhteistyön koordinoinnissa ja yhteisessä osaamisen kehittämisessä.

Osaamisen kehittämisessä on tärkeää ennakoida tulevia osaamistarpeita. Tätä tietoa tarvitsevat myös oppilaitokset, joiden pitäisi kyetä muokkaamaan opetustaan jatkuvasti vastaamaan tulevia tarpeita. Ne voivat tuottaa yhteisiä valmennuksia alueen yritysten henkilöstölle ja tukea työssäoppimista. Tarvitaan myös tietoa siitä, millaisia osaajia verkostossa on ja miten tarvittaessa osaajat löytyvät. Tähänhän sopivat vaikka yhteisöpalveluiden kuten LinkedInin osaamisprofiilit. Oppilaitokset voivat koordinoida verkostoissa olevien yritysten ja osaajien osaamisprofiileja ja varmistaa yritysten yhteisen kehityksen kannalta osaamisen mahdollisimman tehokas hyödyntäminen. Monissa yrityksissä tarvitaan opastusta ja tukea esimerkiksi yhteisöllisiin toimintatapoihin.

Alueellisena osaamisen kehittämisen moottorina oleminen asettaa oppilaitoksille aivan uusia haasteita ja osaamisvaatimuksia. Toisaalta on tärkeää, että työelämään valmistuvilla nuorilla olisi sellainen pohjakoulutus, jota alueen yritykset tarvitsevat jatkossa ja joka antaa myös valmiuksia oppia nopeasti uusia soveltavia tietoja ja taitoja.  Toisaalta niiden pitää ymmärtää yhä enemmän alueensa yritysten kilpailukykyhaasteita, osata rakentaa ja johtaa verkostoja ja yhteisöjä ja olla osaamisen kehittämisen kärjessä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


− 5 = yksi

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blogi kategoriat

Ajankohtaista

Uusimmat blogit